
Adevaratul temperament al Labradorului este un semn distinctiv al rasei precum coada ca a vidrei. Comportamentul ideal este unul dragut, sumisiv, maleabil, dornic sa-i multumeasca pe cei din jur, non-agresiv cu oamenii sau alte animale. Labradorul are multe trasaturi care-i atrag pe oameni: modul sau bland, inteligenta si adaptabilitatea il fac un caine ideal. Agresivitate fata de oameni sau animale, precum si orice urma de timiditate sunt penalizate la un exemplar matur.
Asigurati-i mancare si apa cainelui dumneavoastra. La fel ca orice rasa Labradorul are nevoie zilnica de mancare si apa. Organizati un program de hranire zilnica a cainelui de indata ce intra in casa dumneavoastra. Cainii trebuie sa aiba acces la apa 24 de ore pe zi, 7 zile pe saptamana, 365 de zile pe an! Hranirea Labradorului dvs se face o data sau de 2 ori pe zi, functie de cum va convine. Alegeti o marca de mancare sanatoasa si respectati instructiunile de hranire scrise pe ambalaj. Cand ii oferiti vasul cu mancare, cereti-i sa se aseze si nu-i oferiti mancarea pana nu va asculta comanda. Odata ce indeplineste comanda, asezati vasul pe podea si faceti-l sa va priveasca (departe de vasul cu mancare gustoasa) dupa care permiteti-i sa manance. Asta il va invata ca dumneavoastra detineti controlul cand il hraniti si nu ii indepliniti oricum solicitarile lui de a manca.
Oferiti-i un loc unde sa poata dormi numai el. Multor persoane nu le convine sa imparta patul cu un caine mare, paros (aceste persoane sunt “nebune”- desigur glumeam); daca nu doriti ca Labradorul sa doarma cu dumneavoastra oferiti-i propriul sau pat. O cusca larga cu o patura sau un pat pentru caini ar fi deajuns.
De la stadiul de pui invatati-l ca acela este patul lui, impingeti-l si asezati-l in el si spuneti-i sa se intinda acolo cand doreste sa se odihneasca. Multe persoane considera ca este “rautacios” sa inchizi cainele intr-un tarc mai ales atunci cand el tanjeste sa fie cu dumneavoastra. Desi s-ar putea sa nu-i placa idea de sta departe de dvs in realitate este cel mai bine pentru el sa aiba propriul sau loc de dormit. Aceasta este valabila pentru orice caine deoarece stramosii lor dormeau singuri sau cu haita in gauri/grote folosite drept pat. Asigurandu-i cainelui dvs aceasta “zona sigura” unde poate dormi, va sti unde sa se duca si atunci cand cauta sa stea in liniste.
Detinerea unui Labrador inseamna ca trebuie sa va asteptati la niste trasaturi genetice ale cainelui dvs.
Acum sunteti stapanul unui caine care iubeste apa. Ei au fost initial crescuti pentru vanatoarea in zone mlastinoase/umede, misiunea lor fiind de a aporta ratele sau alte pasari de apa. Daca locuiti in apropierea unei ape fiti pregatiti pentru ca instinctul lor le va zice sa alerge si sa sara in ea.
In general sunt foarte blanzi, iubitori si se inteleg bine cu copiii.
Din experienta noastra va spunem ca daca exista in apropiere un copil, Labradorul dvs va fi exact langa el lingandu-l pe fata. Daca aveti copii mici lasati-i in apropierea cainelui si invatati-l pe acesta sa nu sara pe oameni deoarece ar putea cu usurinta sa doboare un copil in dorinta lui de a-l linge pe fata.
Asteptati-va sa naparleasca destul de mult, tipic acestei rase. Daca cresteti cainele in casa, obisnuiti-va sa il periati regulat (cel putin o data pe zi) si fiti pregatiti sa dati cu aspiratorul foarte des. Daca aveti vreun membru al familiei alergic, aceasta rasa nu este recomandata pentru dumneavoastra.
Labradorii (in special puii) au tendinta de a roade orice lucru gasesc in jurul lor. Daca puiul dvs vede un papuc il va considera o jucarie de ros. Acestea fiind spuse, oferiti-i cat mai multe jucarii de ros, invatati-l de timpuriu sa nu roada picioarele scaunelor si tineti la distanta orice lucru care nu vreti sa fie distrus sau este periculos pentru catel.